Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Dialyzovaní pacienti si mohou dopřát i letní grilování. Dietní zvyklosti však musí dodržovat neustále

25.8.2022

Pacienti s potřebou docházet na dialýzu, mají výrazně omezenou funkci ledvin, nebo je u nich funkce ledvin nezvratně zastavena. Tělo se nemá jak zbavovat nadbytečné vody a odpadních látek metabolismu. S nástupem dialyzační léčby se u dialyzovaných pacientů mění stravovací návyky a dietní zvyklosti, které je třeba dodržovat i během letních měsíců. I během veder si musí hlídat optimální pitný režim.

„Ani v létě by dialyzovaní pacienti neměli slevovat ze svých stravovacích zásad. Strava by měla být v letním období lehčí, než v jiných ročních obdobích. Jelikož dochází dialyzační léčbou k energetických ztrátám, měla by být strava bohatá na energii s dostatečným přísunem bílkovin,“ vysvětluje všeobecná sestra Nemocnice AGEL Jeseník Dialýzy Šumperk Ivana Wolfová. Důležitý je také přísun sacharidů, vlákniny a vitamínů. Zároveň by měli pacienti omezit příjem potravin s vysokým obsahem fosforu, draslíku a sodíku.

Lákadlem v letních měsících je oblíbené grilování. Úskalím je zvýšený obsah soli a fosforu, které obsahují uzeniny, stejně tak jako marinády a maso. Marinády je vhodné nahradit čerstvými bylinkami a sůl je zapotřebí dávkovat obezřetně. Zvýšený příjem soli má vliv na zvýšený krevní tak, činnost srdce a dokonce může přispět k úplnému selhání ledvin. Pozornost je třeba věnovat i výběru masa. Vhodné je maso kuřecí, krůtí, králičí a libové vepřové. Z ryb je vhodné maso z lososa nebo tuňáka. „Dialyzovaní pacienti se grilování nemusí vyhýbat. Při důsledném dodržování několika zásadních doporučení je i pro ně přípustné. Je třeba mít stále na paměti, aby jídlo z grilu bylo potěšením, nikoliv zdravotní komplikací,“ říká Ivana Wolfová.

„Kromě dodržování dietních zásad je důležité dodržovat optimální pitný režim. Omezování příjmu tekutin platí po celý rok, ale největší problém nastává v létě, kdy vysoké teploty svádí k vyššímu příjmu tekutin. Nadbytek tekutin v těle škodí srdci, způsobuje zhoršené dýchání, bolest hlavy, otoky a vysoký krevní tlak,“ dodává Ivana Wolfová. Pro dialyzované pacienty není snadné si množství přijatých tekutin hlídat a zároveň kontrolovat příjem potravin s vysokým obsahem vody, stejně tak jako omezit solení a konzumaci kořeněných a ostrých jídel, které vyvolávají pocit žízně.

Nemocnice AGEL Jeseník Dialýza Šumperk zajišťuje ve své spádové oblasti specializovanou zdravotnickou péči o pacienty s nefrologickým onemocněním. Ročně poskytuje hemodialýzu včetně hemodiafiltrace přibližně šedesáti svým dlouhodobým pacientům a díky kapacitě patnácti lůžek je schopna léčit i pacienty s náhlým selháním ledvin. Nabízí také možnost peritoneální dialýzy.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: