Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Venkovní grilování si užijeme i během babího léta. Pozor na zvýšený příjem soli, radí primář AGEL Dialýzy

3.9.2021

Prázdniny jsou sice za námi, ale tím nekončí oblíbené venkovní zábavy a posezení s přáteli a rodinou. K tomu patří i grilování, díky kterému konzumujeme více soli než jsme zvyklí. Přitom větší příjem soli zvyšuje krevní tlak a má negativní dopad na naše ledviny.

Ledviny jsou velice důležitým orgánem pro naše tělo. Každou minutu jimi proteče dohromady kolem jednoho litru krve. „Nejen v zimě, ale i v létě je důležité myslet na své ledviny. V období venkovních grilovaček bychom měli dát pozor na zvýšený příjem soli. Ten může způsobit vysoký krevní tlak a přispět tak i k selhání ledvin. Je vhodné nahradit kořenící směsi čerstvými bylinkami. Ledvinám škodí i nadbytek bílkovin, fosfátů a v neposlední řadě také velké množství alkoholu,“ uvedl primář AGEL Dialýzy MUDr. Petr Schlemmer.

Důležitý je také dostatečný pitný režim a pohyb. „Pro správné fungování metabolismu, jehož centrem jsou právě ledviny, je klíčový pitný režim. V praxi kolem 2 litrů pitné vody za den. Nesmíme zapomínat také na dostatek pohybu a pestrou stravu s přiměřeným obsahem ovoce a zeleniny,“ dodává primář MUDr. Petr Schlemmer.

AGEL Dialýza Šumperk zajišťuje ve své spádové oblasti specializovanou zdravotnickou péči o pacienty s nefrologickým onemocněním. Ročně poskytuje hemodialýzu včetně hemodiafiltrace přibližně šedesáti svým dlouhodobým pacientům a díky kapacitě patnácti lůžek je schopna léčit i pacienty s náhlým selháním ledvin. Nabízí také možnost peritoneální dialýzy.  

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: