Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 583 332 821

O nás

Druhý březnový čtvrtek bude na Dialýze v Šumperku patřit prevenci ledvinových onemocnění

8.3.2019

Ledviny jsou životně důležitým orgánem, který z těla odvádí odpadní látky a udržuje optimální tělesnou hladinu tekutin. Proto by se každý měl preventivně zajímat o to, zda jsou jeho ledviny v pořádku. Dialýza v Šumperku, která patří do skupiny AGEL, podporuje osvětu a prevenci a každoročně si připomíná Světový den ledvin, kdy lidem nabízí bezplatná vyšetření bez nutnosti předchozího objednání. Letos se akce uskuteční ve čtvrtek 14. března od 9 do 17 hodin.

Obtíže ledvin trápí v současné době každého desátého Čecha a počet nemocných se neustále zvyšuje. „Onemocnění ledvin bývá zákeřné v tom, že se z počátku nijak neprojevuje nebo jsou jeho příznaky velmi nenápadné a nebolí. Typickým příkladem je zvýšený krevní tlak, otoky končetin či únava. Okolo 40 procent pacientů odhalí své potíže dokonce až ve chvíli, kdy dojde k  selhání ledvin. Takové případy jsou již velmi vážné. Pacienti s nezvratným selháním ledvin jsou totiž odkázáni na dialýzu nebo transplantaci,“ vysvětluje primář Dialýzy Šumperk MUDr. Petr Schlemmer, proč je důležité myslet na prevenci včas. Pouze včasný záchyt onemocnění může pomoci předejít potřebě nahradit funkci ledvin dialýzou nebo tuto nutnost alespoň oddálí.

Spolehlivým ukazatelem aktuální kondice ledvin je laboratorní vyšetření moči, které budou zájemci ve čtvrtek 14. března moci podstoupit v rámci preventivní osvětové akce. „U každého individuálně zhodnotíme, jak vysoké má riziko onemocnění, a kromě chemického vyšetření moči a měření krevního tlaku lidem nabídneme také odborné konzultace. Vznikne-li u někoho podezření na onemocnění ledvin, bude odeslán na další podrobnější vyšetření,“ doplňuje primář MUDr. Petr Schlemmer s tím, že v loňském roce dostaly doporučení k dalším vyšetřením dokonce tři čtvrtiny ze 75 příchozích. „Tyto zkušenosti nám dokazují, že podobné akce rozhodně mají smysl,“ uvedl primář Schlemmer.

Světový den ledvin každoročně vyhlašuje Mezinárodní federace pro onemocnění ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost, a to na druhý čtvrtek v měsíci. Letošní ročník této celosvětové kampaně má motto: „Zdravé ledviny pro každého a kdekoliv“.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: